Windows fagyás

Akinek van számítógépe annak biztos volt már rá eset hogy számítógépe egyik percről a másikra nem válaszolt, minden ok nélkül, legalábbis mi nem tudjuk az okot. Ez akkor következik be amikor zavar támad az adatok áramlásában.

Kiválthatja túl sok információáradat amit egyszerűen nem tud kezelni a rendszer vagy csak egy olyan paranccsal áll szemben amivel a készítője nem készítette fel.

A lehető legrosszabb ha a folyamatot már kék halál is követi.

Számtalan oka lehet.

Lehet hardver hibából eredően vagy

szoftver hiba

Érintheti az egész gépet aminek hatására egyszerűen nem tudunk mit kezdeni a géppel és csak az újraindítás maradt, elveszítve az előzőleg elkészült munkánkat.

Van rá példa amikor csak egy alkalmazás válik kontrollálhatatlanná egyszerűen nem válaszol.

Böngészőnk nem reagál semmire, csak az egér mozgása ami még tapasztalható.

 

Sajnos nekem is volt szerencsém ilyen hibával találkozni akár naponta többször is Windows XP esetén.Helyreállás után jött az idegesítő hibajelenés küldése ablak, amit hiába küldtem el mégsem javult a helyzet egy adott hibára hónapok múlva sem.

 

Nem akarom fényezni a Windows 7 rendszert, mivel a kiadás után ez is hemzsegett a hibáktól, kompatibilitási gondok hegyén hátán, de folyamatosan javul.

Hardveres okból

A hardveres problémák okának kiderítésére rengeteg ingyenes program lehet segítségünkre.Teszteljük le merevlemezünket, a memóriát, és a hiba okának kiderítéséhez a processzort se hagyjuk ki.

A tesztelések menetére nem térünk ki mivel már foglalkoztunk vele.

Memória teszt

merevlemez teszt

Ezekkel a hasznos programokkal kideríthető hogy valamelyik hardver elemünk nem melegszik e túl a kelleténél.

A túlzott hőmérséklet a processzor esetén szinte azonnali rendszer fagyást idézhet elő.A túlmelegedés egy esetleges meghibásodás előjele.

Tehát ha valamelyik hardver magasabb hőmérsékleten dolgozik érdemes vizsgálódni hogy megfelelő e a szellőzése.

Időben megelőzhetjük a komolyabb problémákat.

Elhárítása

Ha valamelyik programunk produkál ilyen tünetet, és nem szeretnénk a gépet újraindítani akkor szóba jöhet a Windows feladatkezelő.

Ezzel a hasznos beépített alkalmazással nem válaszoló programunk könnyedén leállítható, a feladatkezelőből való kilépés után rögtön újra tudjuk indítani és dolgozhatunk tovább.

Sok időt spórolhatunk meg vele és ráadásul nem kell az egész gépet újraindítani.

A feladatkezelőt a ctrl+alt+del billentyűk együttes lenyomásával tudjuk előhozni.

Az alkalmazások fül alatt látjuk a futó programjainkat, az állapotból kiderül amit amúgy is tudunk hogy melyik van lefagyva, mivel a nem válaszol szóval jellemzi a feladatkezelő.

A rendszer fagyás elhárításához nincs más dolgunk mint rákattintani a nem válaszoló program nevére egyszer és a feladat befejezése gombra kattintani.

Nagyon egyszerű és hatásos eljárás.

Ez a módszer csak akkor válik be ha nem az egész rendszer fagyott le, akkor nem maradt más mint az újraindítás és ha nem hardver gond miatt történt a hiba akkor nincs más dolgunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük