Szoftveres merevlemez javítás.

Akinek már a kezdetektől van számítógépe a döntő többsége biztosan azért cserélte le első masináját mivel valamilyen meghibásodás következett be.”már úgyis régi, rossz vegyünk újat”Közöttük is volt olyan akinek a merevlemez okozott galibát.Cikkemben a merevlemez hibáiról írok, s annak javításáról.

 

Ha jártunk már úgy hogy töredezettségmentesítés közben vagy lemez ellenőrzés közben furcsa kattogó,többször is felpörgő,sivító hang fogadott minket.Netán bekapcsoláskor tapasztaltuk,esetleg már a kék halál üzenetig is eljutottunk,lehetséges hogy a merevlemezünk végső tusájánál tart.

 

Először csak ritkán kattogások,majd az op.rendszer egyre sűrűbb fagyása instabil működés és végül kék halál, igaz a sorrend változhat.A hiba jellegétől függően lehetőségünk van az élettartalmát meghosszabbítani.

Arról csak akkor lehet szó ha lemezünk fizikai károsodást nem szenvedett.Ilyen ha a lemez felszínén sérülések keletkeztek,sérült fej. Abban az esetben ha nem szeretnénk még kidobni a merevlemezt,sajnos ez elkerülhetetlen,fontos adatok találhatóak rajta,ha még tudunk készítsünk biztonsági mentést.

Bad sectorok megjelenése esetén egy ingyenesen kipróbálható HDD Regenerátor segítségünkre lehet. Windowsról is indíthatjuk,vagy ha már az sem megy írjuk ki lemezre és indítsuk arról a gépet. NTFS, FAT, FAT32 vagy formázatlan merevlemezt egyaránt megpróbál mentesíteni a hibás szektoroktól.

 

Az olvashatatlan nem írható szektorokat egy hardverfüggetlen algoritmus alapján megpróbálja javítani nem azt a módszert használva mint a lassú formázás ami csak elrejti a kíváncsi szemek elől a hibákat.

A folyamat végén a fájljaink sértetlenül megtalálhatóak,tudunk biztonsági mentést készíteni.Később a szektorok újra megjelennek.Vannak akik még ezután használják a vinyót de előbb vagy utóbb úgyis kuka,amit lehet belőle hasznosítsunk(szerelői vénákkal megáldottakra gondolok).

Maga a szoftver futtatása elég időigényes,egy nagyobb merevlemezen akár 15-18 órán át is kell futtatni.Szervizekben sokszor csak 1%-ot szokták lefuttatni,mivel a mottó,az idő pénz!Végül is bizonyos esetekben ez is elégséges ahhoz hogy biztonsági mentést lehessen készíteni.

 

Nem minden esetben kell eredménnyel számolni,ha a hordozóréteg megsérült és azt tapasztaljuk hogy már vagy 25 órája fut a program de még csak néhány százaléknál tartunk inkább ne fecséreljük a drága időnket. A javítás elvégzése után is találkozhatunk hibákkal valamilyen szektor ellenőrző program futtatása után.Ezek a következő particionáláskor el fognak tűnni.

SOK SIKERT!

<<VISSZA A FŐOLDALRA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code