Bios javítás

Szükségessé vált számunkra a Bios frissítés, el is szántuk magunkat hogy saját magunk el is végezzük.De nem úgy sikerült ahogy terveztük.

Vagy a sors nem kedvezett nekünk vagy valamilyen külső zavaró tényező lépett fel, esetleg nem volt meg a kellő tapasztalat ezért nem jött össze és ott állunk a digitális semmi kellős közepén.

Ez elég kellemetlen de még van egy pár módszer amivel ha elég bátrak és elszántak vagyunk akkor nem kell a szervizbe menni és saját magunk helyre tudjuk hozni a malőrt.

Ezek módszerek között vannak könnyebbek ,és bonyolultabbak.

Csak abban az esetben fogjunk hozzá ha biztosak vagyunk benne hogy több kárt nem okozunk.Ha mégsem akkor inkább forduljunk szakemberhez ez költséges de legalább a felelősséget másra hárítjuk bízva abban hogy ő már tudja a dolgát.

 

javítás visszaállítással

Ez a javítási módszer azon az elven működne hogy frissítéskor a biosunk egy bizonyos szektora nem fog felülíródni(nevezzük biztonsági szektornak).Ez egy olyan biztonsági intézkedés volt a gyártók részéről amivel az ilyen hibák bizonyos esetekben orvosolható.

Két verzióról beszélünk amit ezzel a módszerrel talán tudunk javítani.

javítás verziónként:

AMI Bios javítás

a következőket tegyük.

Az előzőleg lementett( jobb esetben) állományt vagy a helyes állományt amit a gyártó weblapjáról tudunk elérni.Nevezzük el

AMIBOOT.ROM-nak

ezt a tartalmat helyezzük el flopy lemezen

Ezután indítsuk a gépünket el floppy lemezről esetleg ha nem indul el a rendszer róla nyomjuk meg a CTRL home gomb kombinációját.

Megvárjuk amíg a gép beolvassa a tartalmat, és ha négy síphangot kapunk válaszul, ki is vehetjük a floppyt.Ezután restart.

 

ARWARD javítás:

Ennél az eljárásnál készíteni kell egy DOS-os boot flopy lemezt.Amire felhelyezzük az awdfl535.exe fájlt ez egy frissítő program.

Hozzá kell még másolni a lementett vagy a helyes verziójú állományt.

készítenünk kell egy autoexec.bat állományt

Az autoexec.bat fájlt sima notepaddal hozzuk létre így:

valami.exe valami.bin /py /sn.

A valami exe a frissítő program, a valami bin a bios állomány.

Miután kész lennénk ezután a floppyról csak boot, és várunk egy pár percet.Ha a led kialudt indítsuk újra a gépet.

Javítás égetéssel

Ha az előző módszer nem válna be akkor nézzünk szét a neten, mivel elég sokan foglalkoznak eeprom égetéssel ők egy bizonyos összegért elvégzik a műveletet.A javítás biztos sikerrel fog járni.Gondolom nincs minden háztartásban ahol van számítógép, egy eeprom égető, de még ha lenne is nem biztos hogy be tudjuk égetni az állományt.

Javítás chip cserével

Ez egy igen veszélyes eljárás mivel egy óvatlan mozdulattal akár haza is vághatjuk gépünket.Ehhez a művelethez csak olyan ember vágjon hozzá aki már nem kezdő szinten tart az elektronikában, illetve biztos keze van.

A művelet előtt nyugodtan dobjunk be egy felest hogy ne cidrizzen a kezünk.

Ez a javítás módszer akkor tud beválni ha van egy ugyanolyan alaplapunk aminek a bios ic-je jó, esetleg az ismerőseinket is meg lehet kérdezni hogy nem e adnák kölcsön.Természetesen még az is számít hogy milyen bios ic-nk van. ha be van forrasztva, vagy túl sok a lába illetve nehezen férünk hozzá inkább hanyagoljuk a témát, bízzuk hozzáértőre.

A javítás műveletéhez úgy kezdjünk hozzá hogy a működőképes ic-t amit kaptunk cseréljük ki a pc indításáig.A behelyezésnél ügyeljünk arra hogy az eepromunk lábkiosztása megfelelő legyen, figyeljük a jelölést a tokozáson (mindig jelölik: vagy az egyik oldalába íves bemarás, vagy pedig az egyik sarkán a toknak van egy pont).

Úgy tegyük a helyére hogy minden láb érintkezzen a foglalatban, de egy könnyed mozdulattal a megfelelő pillanatban el tudjuk távolítani.

A javítási művelethez szükségünk lesz egy hegyes csőrű fogóra amivel meg fogjuk az ic-t.

Indítsuk el a számítógépet, majd ezután a fogóval úgy fogjuk meg az ic-t hogy csak a műanyag házhoz érjen óvatosan húzzuk ki és helyezzük be a hibás eepromunkat.

Futtassuk le a frissítést a már ismert lépéseivel.

indítsuk újra a számítógépet és már kész is vagyunk.

A gép kikapcsolt állapotában toljuk a helyére az eepromunkat teljesen, nézzük meg hogy minden a helyén van e.S remélhetőleg már nem lesz baj.

Ez a javítás azon az elven működik hogy gépünknek a biosra csak az indításig van szüksége, azután már mellőzi.

Hamarosan meg fognak jelenni olyan alaplapok amelyek már nélkülözik ezt a kiegészítést.

A közeljövőben kiadásra kerülő Windows verziók már csak ilyen alaplapon fognak tudni futni, nagy előnye hogy a PC bekapcsolása után pillanatokon belül használatba is vehetjük, köszönhető a villámgyors betöltésnek.

A fejlődés kíséréséhez zsebbe kellesz nyúlni, igaz cserébe kapunk is.

Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük