LCD projektor, maximális képátlóval

A képkivetítők fejlődése napról napra új dolgokat hoz számunkra. A kitalált új technológiák egy olyan megállíthatatlan folyamatot indított el ami teljes mértékben átalakítja a fejlesztések irányát. Ma már nem csak hogy új gyártási technológiát vezetnek be hanem azok keverékét készítik. Az előnyös tulajdonságokat összegyűjtve és ötvözve új irányelvek születnek.

Példaként érdemes felhozni a DLP-LED projektorokat. A két technika külön is újdonságnak számít de együtt annál inkább az. A kettő ötvözéséből még inkább azt kapjuk amit szeretnénk, gyönyörű, élethű képet, kis fogyasztást és nem utolsósorban említhető a hosszú élettartam.

A folyadékkristályos kijelző technológia működésének a lényege, hogy a folyadékkristályok elektromos tér hatására módosítják pozíciójukat ezért változik az áteresztett fény hullámhossza. Egy úgynevezett szűrő viselkedést tanúsít.

Már nem is kell mást tenni mint hogy egy polarizált szűrővel lássuk el és már az áteresztett fény mennyiség szabályozása is a mi kezünkben lesz.

A készülék lelke, vagyis a panel magában fényt nem bocsájt ki, ezért külső fényforrásra van szükség.

A használatos UHB lámpák fogyasztása igen magas, készüléktől függően akár 250W is lehetséges. Ennek a járulékos következménye a hatalmas fényáram, mire igen csak szükség van azért, mert az LCD panel és a gyűjtő lencsék nagy fényveszteséget okoznak.

Az eszköz adatlapján feltüntetett fényerősség a vásznon mérhető mennyiséget jelenti, igaz ez a paraméter minden technológiára igaz.

A magasabb fogyasztású lámpák arányosan jobb minőségű képet szolgáltatnak, járulékos következményként nagyobb képátló érhető el, ami igen lényeges.

Előnyei:

Mivel köztudott hogy ezeknek az eszközöknek az élettartalma vagyis a lámpa élettartalma pár ezer órára tehető ezért vásárláskor már a pót lámpa beszerzési árát is érdemes figyelembe venni.

Ezen készülékek lámpája javítható és sokkal kevesebből hozható ki mint egy gyári vásárlása, minőségben semmi különbség nem lesz tapasztalható. Kellő ügyességgel egy fémhalogén izzó segítségével javítható, abban az esetben ha lámpamodul egységünk nem robbant fel.

A nagy fényerő nagyobb képátlót és élesebb képet nyújt nekünk ami nagy mértékben emeli számunkra a mozizás élményét.

Hátrányok:

Hátrányos tulajdonság az eszméletlen melegedés amit az izzó okoz. Hűtőventilátorok megfelelő elhelyezésével védekeznek. A kikapcsolás után meg kell várni amíg a készülék kihűl, és csak ezután lehet újra használatba venni. Ellentétben a LED készülékekkel ami alig melegszik pót hűtésre már nincs szükség, kikapcsolás után azonnal vissza lehet kapcsolni. Muszáj említeni a LED kisebb fogyasztását is.

Sanyo PLC-XU300 LCD projektor

Nézzük a gyakorlatban milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy felső kategóriás modell. Ennek a projektornak a tudását kár lenne elpazarolni prezentációs célokra, ettől sokkal többet tud! Lakásunk gyöngyszemévé válhat, házimozink igazi ékessége lehet. A mozis élmény új dimenziók világát nyitja meg előttünk.

1270cm-ről maximálisan 931×762cm képmérettel kell számolni. Nem igazán lehet rá mondani, hogy gyenge teljesítményt nyújt.

A 3000 ANSI lumen fényerő a kiváló képminőség támogatója. Még ECO módban is többet nyújt mint átlagos társai teljes üzemben. Lámpájának élettartalma kímélő üzemmódban 2500 óra.

1600×1200-as felbontás mellett nem kell attól félni hogy, finom felbontás nélkül maradunk.

A szokásos csatlakozók mellett találunk egy LAN csatlakozót is.

Különleges funkciói között található a pin védelem, és igen gyors bekapcsolási lehetőség. Türelmetlenebb emberek biztos értékelni fogják.

Gyorsan beüzemelhető, Magyar nyelvű menüje jól átlátható villámgyorsan felkonfigurálható és már mehet is a filmnézés.

Meghibásodásától sem kell aggódni mivel 3 év garanciával kapható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code