A LED TV LCD szemmel

A szórakoztatóiparban és az otthonokban egyre inkább kezd teret hódítani a LED TV. De tudjuk hogy amit nap mint nap használunk vagy esetleg vásárlása előtt állunk pontosan hogy is működik, illetve milyen főbb gyártási eljárásokkal készül.

Vannak drágább hatékonyabb eljárások és vannak olcsóbb technológiával készült LED TV-k.

A fényemittáló diódák több előnyös szempontból is betörtek a televízió gyártás világába. Kisebb fogyasztású LED-eket építenek be fényforrásként az LCD képernyőbe. Helyettesítve a nagy energiaigénnyel rendelkező fehér fényű fénycsöveket.

Készítésekor, vagy hideg katódos fluoreszcens lámpát, vagy pedig meleg katódos fluoreszcens lámpát építettek be, amivel a folyadékkristályos réteget hátulról megvilágítják. Ekkor az LCD rétegen fog keletkezni a kép, ami a képernyőn már láthatóvá is válik.

A Televízió képmegjelenítők világában sok ember számára egyedi véleménye van hogy melyik nyújt szebb vizuális élményt. Van aki a LED-re, van aki a Plazma technológiára esküszik.

A mai megjelenítők olyan kontrasztarányt produkálnak ami eddig csak a plazma készülékekre volt jellemző.

 

A folyadékkristályos kijelzőket ma az alábbi három háttér világítási technológiával dobják piacra.

CCFL és HCFL

A CCFL technológiát más néven hideg katódos fénycsöves LCD-nek is nevezzük.

Ezzel a módszerrel készült termékeknek az előállítási költsége a legalacsonyabb, ezért vannak hátrányai is nem hiába olcsó.

Ezek sajnos alacsony kontraszt aránnyal rendelkeznek mivel a fényüket szinte soha nem lehet kitakarni. A túl nagy energia fogyasztás sem előnyös, tehát aki kis fogyasztású készülékben töri a fejét az gondolkozzon kicsit más irányban.

Direct LED

A másik elterjedt technológia a Direct eljárás, sokkal közelebb jár a tökéletes képalkotáshoz. Az így készített kijelző, már célzottan és részlegesen is elsötétíthető sőt meg is világítható kiküszöbölve az előző technika hátrányosabb tulajdonságait.

A megjelenítők elkészítésekor a világítási eljárást további két rendszerbe kell hogy soroljuk. Ezek a következőek: White LED-ek a másik nagy konkurense az RGB LED-ek. Az utóbbi sokkal kontrasztosabb képet nyújt ezáltal a megjelenített kép sokkal jobban hasonlít a valóságos képhez.

 

Edge LED

Az Edge eljárásnál sajnos már kimarad a kontraszt javító technika ami az elrendezés számlájára írandó mindenképp. A kis fényerejű diódák a négy oldalára kerülnek az LCD képelemnek ezáltal a kép csak egészben sötétíthető el, vagy világítható meg.

Vannak azért előnyös tulajdonságai is igaz nem a kép minőségen látszódik meg, hanem számos más területen. Az alacsonyabb energiafogyasztás mellett a készülék vastagsága jelentősen lecsökkenthető, a formatervezők örömére.

 

Vásárláskor feltétlenül érdemes tájékozódni a kiszemelt áldozatról, nehogy otthon érjen meglepetés, ezért volt ilyen olcsó.

Mint az élet minden területén, itt is igaz hogy a minőséget meg kell fizetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

code