DLP projektor, kicsit másképp

A házimozis rendszerekbe kétségtelenül be kéreckedett a projektor megjelenítő rendszer. Folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a pénzünkért mindig többet kapunk. Hatalmas érdeklődés indult, és a kínálat is teljesen átalakult. A nagy fogyasztású és méretű eszközöket sorra felváltja a kis méretű és alig fogyasztó modellek, s ne feledkezzünk meg az igen rövid életű izzókról amelyek cseréje komoly kiadásokkal jár.

Az őskori megjelenítők továbbfejlesztett változataként jelent meg a szóban forgó modell. Az LCD megjelenítők utódjaként lépett színre, kiküszöbölve pár hátrányos tulajdonságát. LCD esetén elsősorban a keletkező hatalmas hő és a pixelek okoztak problémákat. A fényforrások által keletkezett extra hőmennyiség az LCD panel károsodását válthatta volna ki.

Ezek elkerülésére speciális elrendezéssel és ventilátorokkal védekeztek.

Megjelenésével ezek a hátrányos tulajdonságok kerültek sikeresen kiküszöbölésre. Nem lett többet gond a pixelek közötti távolság.

Alapja egy digitális mikrotükör eszköz vagyis röviden DMD, amely egy félvezetőre épülő, tehát digitálisan vezérelhető fényvisszaverő mátrix, ami kapcsolókból áll.

A kis méretűnek mondható DMD chipet tartalmazó technikát nevezik DLP rendszernek.

Mivel a technológiája teljes mértékben digitális ezért nyugodtan mondhatjuk , hogy amilyen jelet kap olyan minőséget ad vissza. Kristálytiszta és torzulásmentes kép jellemzi.

Hátrányos tulajdonságai

Mint mindenre, erre is igaz hogy vannak hátrányos tulajdonságai is. A régebbi modellekre jellemző volt jobban egy fajta úgy nevezett, szivárványosodás. Hosszabb nézés esetén, az arra érzékenyeknél a színtárcsa mozgásának köszönhetően kialakul egyfajta stroboszkóp hatás ami olyan érzetet kelt az emberben, mintha a film nem lenne folyamatos.

A mai modellek a tervezőknek köszönhetően már kevésbé mutatják ezeket a hátrányos dolgokat.

Van még egy olyan hátrányos tulajdonság, ami az LCD technológia mellett szól, ezt a szempontot embere válogatja. Köztudott hogy az izzók bizonyos üzemóra elérése után cserére szorulnak. Egy komplett lámpa modul igen borsos áron szerezhető be. Függ típustól, elég extrém összegekkel is lehet találkozni. De ha nem akarunk hatalmas összegeket adni újért lehet javítani a régit is. Mivel csak az izzó ég ki, elég azt kicserélni, amelynek az ára még a munkadíjjal együtt is töredéke a gyári lámpának. Vannak szakemberek akik vállalják csak az izzó cseréjét, de a szóban forgó modelleket nem igazán szeretik, mivel sokkal nehezebb vagy szinte lehetetlen az izzó eredeti pozíciójának eltalálása ezért rosszabb képminőséget kapunk.

 

Előnyös szemmel.

Ha most elijesztettem mindenkit nézzük a dolgot az előnyös oldaláról is. Mert viszont vannak azok is méghozzá bőven. Az elődjéhez képest sokkal nagyobb kontrasztot lehet vele elérni. Mivel a rendszer teljesen digitális és nincs lehetőség a jel torzulására ezért tökéletes képet kapunk a vetítővásznunkon. Az úgynevezett rácsozódás sem tapasztalható, tökéletes egybefüggő képet kapunk vissza. Kicsit másképp kell nézni a ma megjelenő modellekre, sokkal korszerűbbek, minimális szintre szorították a technológiából adódó hátrányos tulajdonságokat.

Acer P5271i 3D

Az Acer P527li 3D modellje teljesítményben és minőségben minden olyan embert meg tud győzni, akik az alábbi technológia ellen tennék le a voksukat.

Az ár egyáltalán nem mondható gazdaságosnak, de ezért cserébe minden tekintetben kárpótol minket. A minőséget mindig meg kellett fizetni!

A 3700:1 kontraszt arány mellett nem vesznek el a részletek, a 3100 ANSI lumen fényerő minden felhasználási területen maximálisan kihasználható. Ez a kiváló készülék, soha nem hagy minket cserben legyen szó Full HD videózásról vagy esetleg játékról, vagy akár prezentációs munkák bemutatásáráról.

 

Lámpája akár 4000 üzemórát is bír, igaz csak ECO módban.

Igazi “okos készülékkel van dolgunk! Képes akár több számítógép jelét egyszerre megjeleníteni, amit szekciókra bont. Nem meglepő az sem hogy akár az okostelefonunkról is képes megjeleníteni adatokat.

3D ready lévén a térhatás magas dimenzíóját élhetjük át, méghozzá kábel nélküli kivetítés lehetőségével, (802.11b/g/n) többet nem kell a kábelek rengetegjével foglalkozni.

Tehát ha mindenképp egy minőségi megjelenítőt akarunk, válasszuk a szóban forgó készüléket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code