Pc távirányító

Biztos megfordult már a fejünkben hogy milyen jó volna az ágyunkból a tőlünk öt méterre lévő számítógépet mondjuk kikapcsolni vagy talán az éppen játszott zeneszámot ugratni.Ebben a cikkben egy olyan egyszerű kapcsolást fogok bemutatni amivel ez megvalósítható.

Az interneten megvásárolható teljesen kész állapotban, még bíbelődni sem kell vele.Igaz a forgalmazó ráteszi a szerény kis hasznát, akár tízszeresen is .Mindenki maga válassza a számára legmegfelelőbb beszerzési útvonalat.

Aki szeret otthon barkácsolni az jó helyen jár és most figyeljen!

Pár száz forintból, és egy teljesen egyszerű, olcsó távirányítóval megoldható.Az elkészített vagy megvásárolt alkatrészünket a számítógép soros portjára kell dugni és onnan kommunikál gépünkkel.A vezérléshez egy Girder nevű kis alkalmazásra lesz még hozzá szükséges.

Pc távirányító készítéséhez való alkatrészek listája:

1db ellenállás

1db kondenzátor

1db dióda

1db IR vevő

1db DB9-es csatlakozó-a pc -hez

Ezután készítsük el a számunkra legmegfelelőbb kapcsolást.A különbség csak az IR vevőegység típusa illetve annak lábainak bekötése.

Ha elkészült kapcsolásunk nem maradt más mint az alkalmazás telepítése.Ha letöltöttük a programot akkor csomagoljuk ki egy számunkra megfelelő mappába.Szükség lesz még egy Igor SHF pluginra is aminek az elérési útvonala a

fájl-beállítások-pluginok menüben lehet megtenni.

Nem fog működni a kapcsolásunk ha nem engedélyezzük a vevőegységet.A menüelem jobb alsó sarkában lévő kis led szín jelzi hogy engedélyezett e vagy sem.Ha kék a színe akkor le van tiltva,zöldnek kell lennie ahhoz hogy tudjuk használni.Sárga villogást látunk ha éppen jelet vesz.

Telepítés befejezése után az eszközünket az F9 gombbal engedélyezhetjük.A billentyű lenyomása után a menüben zölden kell hogy világítson a led, ha ez mégsem így lenne akkor alkatrészünket nem csatlakoztattuk a pc-re, vagy nem jól van elkészítve a kapcsolás. ellenőrizzük le az alkatrészek forrasztásait illetve zárjuk ki a kontakt hibát.

De bízunk benne, minden jól fog működni.

Pc távirányítónkat tanítsuk meg kommunikálni!

Ha eddig eljutottunk a többi is fog sikerülni.Meg kell tanítani hogy a távirányító melyik gombjára hogyan reagáljon a gép.Hozzunk létre egy könyvtárat a vezérelni kívánt programnak.Jobban átlátjuk könnyebben tudjuk kezelni majd a későbbiekben.

Az elkészített parancsfájlt egy GML fájl formátumba fogjuk elmenteni.

A tanítás nagyon egyszerű:

Rákattintunk az előzőleg létrehozott parancs mappa megtanítani kívánt parancsára, majd kattintsunk az eset tanulása gombra.Ekkor a program várja a beérkező infra jelet amihez fogja társítani.Tehát amelyik gombot megnyomjuk a távirányítón ahhoz lesz a funkció társítva.

Ha ezzel kész is vagyunk nincs más hátra mint élvezni munkánk jól kiérdemelt gyümölcsét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük