Blu ray disc

A technika fejlődésének és az egyre nagyobb felbontású videók, vagyis a HD technológia dinamikus elterjedése, mind inkább kikényszerített egy új továbbfejlesztett adatrögzítési eljárás kialakulását.

A hagyományos cd és dvd tároló eszközök tárkapacitása a blu ray lemezhez képest igen szerénynek mondható, így is alkalmas átlagos minőségű felvételekből 2 órát tárolni 4,7 GB tárkapacitással.Ha a felvételeket összetömörítjük, átkonvertáljuk akkor többszörösére növelhető a 2 óra.Ennek az eljárásnak sajnos az a hátulütője hogy a kép minősége igen csak leromlik visszajátszáskor.

A hd filmek jó minőségű visszajátszására a legalkalmasabb a blu ray lemez.A hagyományos cd és dvd esetén “vörös lézert” használnak aminek a hullámhossza 780 és 650 nm hullámhossz tartományra tehető.

 

Ezzel szemben a blu ray lemez esetén “kék lézert” használnak íráskor és olvasáskor egyaránt.

Az alacsonyabb hullámhossznak köszönhetően sokkal kisebb 1-nek és 0-nak megfelelő pontocskák pits égetődik a lemez felületére ami magától érthetően adott felületnyi egységen több “gödröcske”alakítható ki ezáltal a kapacitás is többszörös.

Így tehát a gödröcskéket számokba átváltva egy rétegű lemeznél 25 GB kétrétegű lemeznél 50GB helyet jelent.

Blu ray lejátszó

A minőségi filmek lemezről való lejátszásához egy alkalmas lejátszó is kell.Az ára borsosabb az egyszerű változathoz képest de ezért többet is kapunk.Pár év múlva már csak olyan lejátszók lesznek kaphatóak amelyek olvasófejei és dekódolói ismerik a blu ray formátumot.A gyártócégek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően folyamatos technikai fejlődést tapasztalhatunk. A szóban forgó formátummal rendelkező filmeket számítógépünkön is nézhetünk,a mai számítógépek szinte mindegyike képes hd filmek lejátszására, kodekek arzenálja áll rendelkezésünkre.

Akik nem a számítógépek elkötelezettjei azok asztali blu ray lejátszó segítségével teremtik meg otthonukban a mozizás élményét.

 

A Samsung cég által piacra dobott c7500-as szériája szemlélteti leginkább hogy mit is kell tudnia egy igazi lejátszónak.Az ára nem olcsó.Tudásban a felső kategóriába sorolható, mivel több mint egy sima lemezmeghajtó bigyó.

Különböző rá letölthető alkalmazások mellett, web tv-re is kiválóan alkalmas.

HDMI csatlakozásával nyitott a világra.Minden kompatibilis megjelenítőn gyönyörű képe van.Nem akadály számára az usb adathordozón tárolt filmek lejátszása.Minden fontos formátumot ismer amire szükség lehet.

Optikai és koaxiális hangkimenetek sem maradhattak le róla, mit sem ér a mozi térhangzás nélkül.

Blu ray teszt

Most nézzük milyen is a gyakorlatban.A hagyományos technológiákhoz képest a képminőség mindent felülmúl.Tökéletes kontrasztot, amit egy ideig nem is fog semmilyen technológia felülmúlni.Briliáns részletgazdagság ami a szemet gyönyörködteti, egy ilyen film nézésekor legszívesebben el is felejtkeznénk a külvilágról és csak filmet néznénk egész nap.

Érdemes kiemelni a fekete szín mélységét és a tökéletes színátmenetet.

Tehát akinek hd megjelenítésre alkalmas eszköze van (projektor, plazma tv, led tv,lcd tv)

ne vesszen el a részletekben, a tökéletes összhatás kedvéért jó ha van a háznál egy ilyen  lejátszó.

Blu Ray filmek

A videotékák repertoárjában már fellelhetőek a címben szereplő minőséggel készült filmek.Minden nagyobb akciófilm, ami nagyot durrant a mozikban fellelhető HD minőségben is.Egyre nagyobb igény jelentkezik rá.

Ki ne nézné meg a Sötét lovagot HD minőségben, azután hogy moziban is látta.Aki egyszer részese volt a lélegzet elállító akciókkal tűzdelt jeleneteknek, az biztos otthon is meg akarja nézni blu ray lejátszóján.

Említhetnénk a gyerekek nagy kedvencét lemezen a Toy Story 3-at.A lemez extrája egy interaktív menü,jelenetkiválasztási lehetőség és kisfilmek, előzetesek.

Egy vékony korongocska ami lélegzetelállító extrát nyújt a hétköznapjainkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

code