Led tv generációja-röviden, tömören

Napjainkban az otthoni tévézés a technika fejlődésének köszönhetően már felér egy mozi élménnyel.Nincs is annál jobb amikor a kedvenc sorozatunkat vagy a várva várt premiert otthonunkban egy Led készülék segítségével élvezhetjük.

Kezdetek kezdetén még nagy számba ment ha egy hónapban egyszer megengedhették maguknak az átlag dolgozó emberek hogy elmenjenek moziba.

De ma már a technológia oly robbanásszerű fejlődésnek indult illetve a gazdasági versenynek is köszönhetően a kiváló képminőséget nyújtó televíziók már elérhető áron jelennek meg.

A televíziók jelen generációja minden eddiginél szebb élesebb képet produkál.Régen a 3D mozi élménye csak a mozi területére határolódott ma már akár 3D projektorral vagy netán 3D televízió segítségével élvezhetjük a három dimenziós mozizás élményét, ezt mind az otthonunkban!

Ezeknek a televízióknak ára az eltérő technológiákhoz  képest  magasabb, de ezért  arányosan többet is kapunk.Led televízió esetén is LCD technológiáról kell beszélni ahol egy panel biztosítja az egyenletes fényforrást.
Az LCD televíziókhoz képest ahol hideg katódos fényforrást alkalmaznak ahol az egyenletes fényeloszlás nehezen megoldható ezért sokszor fénybeszűrődés jelenségét tapasztaljuk.


Az LCD panel önmagában nem képes kép alkotásra mivel nem bocsájt ki fény, hátulról egyenletes fénnyel kell megvilágítani.

Lcd panel röviden:

Az LCD panel más néven folyadékkristályos kijelzőt jelent.Az eljárás lényege hogy két nagyon vékony lap közé, amin mikron méretű árkokat készítenek folyadékkristályos  anyagot helyeznek el.Ezek a folyadék kristályok alap helyzetben csavart állapotot vesznek fel.

A  lap mindkét végére egy polár szűrőt csinálnak ami a fényt irányítja.

A csavart folyadék kristályokat hátulról megvilágítva azt tapasztaljuk hogy áteresztik a fényt.
Most jön egy olyan csavar aminek hatására elnyeri a különlegességét.A folyadékkristályokra ha feszültséget kapcsolunk azoknak csökken a fényáteresztés mértéke.

Alap esetben fekete képernyőt kapunk mivel ezek nem forognak el a fény hatására.
A polár szűrő elé már csak egy színszűrő kell és teljes a képlet.
Attól függően hogy hány pixelből áll az lcd panel annál nagyobb a készülék felbontása. Minnél nagyobb felbontás annál élesebb képet kapunk vissza.

3D televízió élménye

Mit sem ér a kép ha nem életszerű, ezt a nagy gyártó cégek is tudják ezért az óriás vállalatok egymással való rivalizálással fejlesztenek a nagyobb profit érdekében, a mi szép érzetünk örömére.
A 3D-s látás nem más mint az emberi szem egyedi képalkotási módjának kihasználása.

Tehát egy adott képet kétszer vetítenek ki egy adott időpontban, természetesen felváltva igen nagy frekvencián amit a jobb és a bal szem kicsit máshol látja, ezáltal mélység érzetet kölcsönöz a képnek.

A szem tehetetlenségének köszönhetően olyan mintha folyamatos filmet látnánk.
A 3D technikájú képalkotáshoz a készüléknek legalább 120 hz-es képfrissítési frekvenciát kell hogy tudjon.Ma ez már koránt sem akadály,vannak már ettől sokkal nagyobb képfrissítési frekvenciák. A jobb projektorok is teljesítik ezt a kritériumot.

A projektorok világa külön fejezetet érdemel.Ma még igen drágák a led lcd projektorok mármint a jobb minőségűek, hazánkban.Aki viszont a világháló csodálatos információtengerét jól tudja kezelni, külföldről akár a hazai árak feléért juthat hozzá.Az árért cserébe hatalmas képátmérőt csekély fogyasztást(led projektor)éles, igazi 3D mozi élményt kapunk.

A led izzó üzemórája akár 50000 óra is lehet, amivel akár egy évtizedig televíziózhatunk napi 10 órát.
A led televízió előnye a projektorokhoz képest a fényerő. Bármilyen megvilágítás mellett szép a képe.
A projektorok képminősége csak elsötétített szobában kiemelkedő.Igaz aki mozit néz nem fénynél teszi.
Ezek mellett szól még az élettartam, mivel a sima UHB izzós lcd projektorok izzó élettartalma rövid a csere viszont drága.A drágább modellek már minden igényt kielégítenek, idővel az áruk is mérséklődik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

code