Hivatalosan bemutatkozott a Windows 8

Vége a találgatásoknak, végre konkrétumokat is megtudhatunk a Windows 8 operációs rendszerrel kapcsolatban. Számos olyan információról rántották le hivatalosan a leplet amiről eddig csak találgatások folytak.

A jövő operációs rendszere számos újítással örvendezteti meg a felcsigázott közönséget. A legcélzottabb változás hardverek területén várható, mivel teljes körű támogatást fognak élvezni az érintőképernyővel felszerelt eszközök. Az eddigiekben hallott radikálisabb módosítások elmaradnak, inkább nagyobb hangsúlyt fektettek a támogatottság bővítésére, mostantól nem csak asztali illetve laptopokon használható majd hanem megbízható futást biztosít majd Mobil eszközökön is. A Microsoft ezzel a húzásával egy olyan piaci rést fog tudni befoltozni amit eddig sajnos komoly bevételkiesést okozott számára, ezzel elég komolyan meg tudja kurtítani a konkurencia pénztárcáját. A fejlesztői csapat ígérete szerint a következő tájékoztatóján már nem csak hírekkel örvendeztet meg minket hanem a nagyközönség számára elérhetővé teszi az első béta kiadást.

 

A start képernyőről ejtve pár szót, új webes szabványrendszer szerint fog felépülni, támogatni fogja, a Javascript, HTML, CSS szabványt ezáltal könnyedén lehet további egyedi fejlesztéseket eszközölni rajta.

Elsőre úgy érezhető hogy, magát a Windows 7 rendszerét vették alapul amit a szükségesnek megfelelően úgy módosítottak hogy optimális alapot biztosítson. Természetesen jó a megközelítés de a valóság az hogy az alapokból kiindulva egy teljesen egyéni látószögből lett megtervezve szakítva az eddigi hagyományokkal. Érthető, hogy egy gyors verziókiadás igényelt is egy ilyen fokú merészséget.

 

Ha már a bevételforrások generálásánál tartunk érdemes megemlíteni a beépített Appstore funkciót ahol egyetlen kattintással vásárolhatunk különböző termékeket. Természetesen még ebben a korai szakaszban semmilyen információt nem tudhattunk meg arról, hogy pontosan mit is vásárolhatunk meg.

A bemutatón kiderült, hogy a név sem biztos mivel a Windows 8 csak kódnévnek számít, hivatalosan milyen névvel fogják elkeresztelni, csak jövőre tudhatjuk meg.

 

Az érdekességek között olyan meglepő dologgal is találkozhatunk hogy az egyes változatok között funkcionalitás szempontjából a használója semmilyen különbséget nem fog tapasztalni. A felhasználói felület is ugyanaz lesz. A kezelőfelület átalakulásának köszönhetően, könnyen átlátható és használható rendszert kapunk. Természetesen ha valaki nem lenne megelégedve az új dizájnnal bármikor visszatérhet a megszokott régi kinézethez.

Hardverigénye nagyban megegyezik a Windows 7 rendszerével, tehát ha eddig futott gépünkön, a legújabb sem fog kellemetlen meglepetéseket okozni. Magán a bemutatón bepillantást nyerhettünk hardver támogatottsági bővülésre, számos nagy teljesítményt nyújtó processzorral kiválóan fut majd a teljesítmény nagyon gazdaságos felhasználásával. Eddigi hiányossága az ARM utasításkészleteket nélkülöző támogatás a múlttá válhat, a közeljövőben nem kell erről sem lemondani.

Tényként lehetünk benne biztosak, hogy a rendszer teljesen átgondolt és újratervezett alapokon fog nyugodni, a stabilitás és megbízhatóság komoly értéket képvisel a továbbiakban. Ilyen hírcsokrok után már nem is vágyhatunk másra mint , kipróbálhassuk az első teszt változatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

code