Adatmentés sérült CD/DVD tárolókról

A mindennapi élet során bizonyára kerültünk olyan helyzetbe hogy a számunkra fontos adatokat CD/DVD tárolókon helyeztük el és azok valamilyen okból kifolyólag sérültek.

A sérülést bármi eredményezhette. Az írási folyamat során az adatok egy része olvashatatlanná válik. A legklasszikusabb eset ami bárkivel előfordulhat hogy, az évek folyamán a CD/DVD tároló felületét olyan sérülések érik (karcolás, átlyukadás) amik szinte lehetetlenné teszik, vagy rontják a felhasználás lehetőségét.

Megtörténhet az is hogy a felmásolt film a CD/DVD lemez sérülése után egy adott területen akadozni kezd vagy akár le is állhat a lejátszás. Ilyenkor általában megpróbáljuk átmásolni, de a sérülés miatt a folyamat folyton megszakad.

Ilyenkor szóba jöhet az adatmentés sérült CD/DVD tárolókról, csodát azért semmilyen módszertől ne várjunk, komoly sérülések esetén az érintett területen tárolt adatok sajnos odavesznek. A további elemek legalább visszanyerhetővé válnak és archiválható lesz.

Több módszer is létezik az adataink visszanyerésére, amire szakosodott szakembereket is találunk a világhálón, egységesen elmondhatjuk róluk hogy visszaállítják az adatokat, de elég mélyen zsebbe is kell nyúlni a művelet végén.

Ha meggyőződtünk arról hogy az olvashatatlanságnak nem valamilyen szennyeződés az oka, amit puha szövettel belülről kifelé haladva törölve tudunk eltávolítani, egy kisebb mélységű karcolás esetén egy polírozás megoldást hozhat.

Az interneten olvasható megoldások között találunk olyat is hogy, fogkrém és egy finom ruhadarab segítségével belülről kifelé haladva finom törléssel, olvasható állapotúvá tehetjük lemezünket. Természetesen a művelet után, teljesen tisztára és szárazra kell törölni a lemezt nehogy még több kárt okozzunk mint hasznot.

Személyes tapasztalataim során, a kisebb karcolások által fellépő gondok elháríthatóak voltak. Az átlyukadások ellen csakis szoftveres módszerekkel lehet hatékonyan fellépni.

Erre a célra készült szoftverek egész arzenálja áll rendelkezésünkre, most inkább az ingyenes, DEMO nálam már bevált programokat említem.

Adatmentés IsoBuster segítségével

 

Az egyik ingyenes és sokrétűen használható alkalmazás az IsoBuster.

Az ingyenesség viszonylagos, mivel csak egy ideig használhatjuk korlátozás nélkül, addig amíg a szükséges műveletet elvégezzük nem kell megvenni. Ha a továbbiakban is szükségessé válna csak újra kell telepíteni, vagy letölteni a legújabb kiadását.

Egy gyors telepítés után csak ki kell választani a lemez meghajtónkat és hagyni kell hogy beolvassa a CD/DVD tartalmát. Egyénileg eldönthető hogy lementjük az egész CD/DVD állományt, vagy csak a számunkra szükségeset.

Mást sem kell tenni mint kijelölni a mentés helyét és már kezdődik is a fájl kifejtése.

A mérettől függően hosszabb ideig is eltarthat.

Adatmentés Nero RescueAgent segítségével

Akinek íróprogramként Nero van telepítve, az újabb kiadásokban már megtalálható a Nero RescueAgent kiegészítő. Aki mást használ, elérheti a Nero BackItUp & Burn csomag részeként.

Tehát ez is csak részlegesen ingyenes, DEMO változatát 15 napig bárki alkalmazhatja, ezalatt a szükséges mentésen túl is vagyunk.

Adatmentés Nero RescueAgent segítségével Adatmentés Nero RescueAgent segítségével
Adatmentés Nero RescueAgent segítségével Adatmentés Nero RescueAgent segítségével

Ez a program sokkal többet nyújt számunkra mint a CD/DVD lemezek tartalmának lementése, mivel szinte bármilyen meghajtó sérült, nehezen elérhető vagy akár törölt tartalmát vissza tudjuk nyerni.

A behelyezett lemezt elég gyorsan be tudja szkennelni, itt is ki tudjuk választani hogy mit szeretnénk visszaállítani, nem szükséges a fölösleges elemek visszanyerésével az időt tölteni.

Csak megadjuk a mentés helyét és jön a rövidnek egyáltalán nem mondható várakozás, ami a méret függvényében változik.

Bármelyik eljárást is válasszuk, remélhetőleg siker koronázza fáradozásainkat és nem utolsósorban nem kerül pénzbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code