Villámgyorsan töltődő akkuk

A teljesítmény és a sebesség az akkuk világába is betörni látszik. A vezeték nélküli fogyasztókat használók táborában mindinkább szükségessé válik az energiatároló egységek töltéskapacitásának és a feltöltés idejének az optimalizálása. Az akkumulátorokkal rendelkező eszközök ma már szinte minden területen fellelhető. A leghétköznapibb eszköz a mobiltelefon, azért ne feledkezzünk meg a nagy szabadságot nyújtó laptopokról sem.

 

Napjainkban ezek az eszközök egyre komplexebb feladatok ellátását teszik lehetővé, egy okostelefon akár személyi számítógépünket teszi fölöslegessé egy utazás során.

Akárhogy is nézzük ezek az eszközök, mivel többet tudnak komolyabb felszereltséggel is rendelkeznek, így az étvágyuk is növekedésnek indult.

Paul Braun professzor fejlesztései, egy háromdimenziós nanoszerkezet bevezetésével megdöbbentő sebességű akkutöltési sebességet ért el. Kezdetben inkább a katonai ipar és az elektromos járművek illetve az orvosi gyógyászati eszközök területén fog változást jelenteni, a további fejlesztések utat nyitnak a hétköznapi eszközeink felé is.

A jelenleg forgalomban lévő Li-ion akkuk elég komoly energiamennyiséget képesek tárolni, ennek a technológiának vannak hátrányos tulajdonságai is a leadott és felvet energiaáramlás sebessége nem haladhat meg egy szintet, túl gyors kisülés esetén akár az energiatároló tönkremenetelét is eredményezheti.

A ma forgalomban lévő kondenzátorok ezen tulajdonságok ellenkezőjét mutatják.

Rendkívül gyorsan képesek feltöltődni, illetve kisülni minden különösebb probléma nélkül. Az egyetlen gyenge pontja hogy nem képes nagyobb mennyiségű energiát eltárolni, így nem tökéletes ezen a területen.

Az aranyközépút megtalálásával komoly eredmények születhetnek.

 

Egy vékonyhártya háromdimenziós szerkezet megalkotásával a töltési idő százszoros sebességgel is meg fog tudni történni. A professzor fejlesztései komoly előrelépést mutatnak az akkuk tárolóképességének a területén.

A jövő világában mindenhol lesznek egységesített töltőállomások, ahol bárki út közben egy kis kitérővel néhány másodperc alatt feltöltheti majd okostelefonját.

Az autók világát is drámaian át fogja formálni. Az ezzel a technológiával készülő autók komoly vetélytársává válhat a belsőégésű társaihoz képest. Néhány perces töltésidejével és környezetbarát technológiájával új kapuk nyílnak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code