Mozilla Firefox Testreszabása

Egyre többen kezdik használatba venni a Mozilla Firefox böngészőt, joggal mivel funkcionalitása egyre jobban bővül. A gyors böngészésen felül számos olyan tulajdonsággal büszkélkedhet ami a felhasználók megelégedettségét növeli.

Sokan nem is sejtik hogy a háttérben vannak olyan rejtett beállítási lehetőségek amellyel további plusz hozható ki belőle.

 

Ki gondolná hogy az about: config begépelésével közel 1500 további beállítási lehetőséghez jutunk amellyel tovább gyorsítani, egyéni beállításokhoz hozzájutni, egyéni kinézetet tudunk kölcsönözni böngészőnknek.

Szkriptek tovább futtatása

Böngészés során ha egy oldal nem válaszol 10 másodpercen belül, az oldal alaphelyzetbe áll, ez egy remek funkció mivel ha egy oldal nem válaszol akkor fölösleges tovább várni. Ebből probléma csak akkor adódik ha sávszélességünk nem a legnagyobb, ilyenkor komoly meglepetések tudnak érni minket.

Természetesen mindenre van megoldás, néhány kattintással rábírhatjuk a Firefoxot hogy tovább várakozzon.

Ehhez, gépeljük be az about: config parancsot, ezen belül keressük ki a dom.max_script_run_time elemet és adjunk új értéket, állítsuk 20- ra.

A következő újraindítás után már a megváltoztatott érték szerint fut böngészőnk.

Víruskeresés kikapcsolása

A letöltések befejeztével automatikusan képes ellenőrizni hogy az éppen kezelt állomány nem e fertőzött, ez még hasznos is lenne de ma már minden átlagos számítógép tulajdonos gépén találunk vírusirtót, ami a letöltés végén egyénileg is ellenőrzi a letöltött állományt.

Akkor lehet kifejezetten hátráltató ha nagyobb méretű állományt kell hogy ellenőrizzen, igen időigényes lehet.

Akik számára zavaró illetve fölösleges, ki is kapcsolhatják.

A konfigurációs panelt meglátogatva ( about:config) keressük ki a browser.download.manager.scanWhenDone sort és az értékét állítsuk át

False-ra.

Szerencsére nem igényel komoly ismeretet pár kattintással elvégezhető az alábbi művelet.

Gyorsítása

Számos böngészőhöz képest a Mozilla terméke remek sebességet képes produkálni már alapértékekkel is.

További apró trükkökkel még faraghatunk a betöltődési időből.

A 7-es kiadása szinte milliszekundumok alatt képes átalakítani a letöltött adatokat kész weboldallá. Alapértelmezés szerint 250ms után kezdi a böngésző felépíteni a letöltött adatok alapján az oldalt, ezt az időt le tudjuk csökkenteni , méghozzá úgy hogy az about:config oldalon keressük ki az nglayout sort amelynél egy üres területre kattintva jobb egérgombbal hozzuk létre egy új/egész bejegyzést és nevezzük el nglayout.initialpaint.delay -nak. Értéknek válasszuk a 100-at.

További gyorsulás érhető el ha kikeressük a network.http.pipelining sort és az értékét átállítjuk True-ra.

Végezetül keressük fel a network.pipelining.maxrequests sort az értékét módosítsuk 8-ra.

Néhány apró módosítással testre szabhatóvá válik ez a remek böngésző.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code