Biztonsági Mentés

A számítástechnika területén megkérdőjelezhetetlen kérdés hogy készítsünk e biztonsági mentést vagy sem.Akik munkája az internethez és a számítógépekhez kötődik az jól tudja hogy az idő pénz.

Egy rossz időben bekövetkező digitális katasztrófa komoly anyagi veszteséggel jár,ha figyelmen kívül hagyjuk a fizikai károkat akkor is elég nagy bajban vagyunk ha munkánk a semmivé válik, kezdhetünk mindent elölről.

 

 

Ha elég ügyesek vagyunk az elpazarolt időnk egy része válik csak pocsékba egy visszaállítás néhány perc alatt a régi kerékvágásba lendít minket.

 

Hol és hogyan?

 

Eme rövidke leírásban összefoglalást készítek arról hogy a különböző operációs rendszerek alatt hogy lehet a leggyorsabban elvégezni ezt a folyamatot.

Vista alatt

 

A Vista beépített eszközeivel minden igényt kielégítő  alternatívák találhatóak.

A biztonsági fájlt szabadon választva egy másik meghajtóra vagy CD illetve DVD adathordozóra készíthetjük el.Inkább érdemesebb lemezre menteni biztonsági adatainkat mivel kiírás után gépünktől teljesen független.Ha a meghajtónkon tároljuk véletlenül törölhetjük,vagy rosszabb esetben akár elérhetetlenné is válhat számunkra.

A funkció eléréséhez központot a vezérlőpult rendszer és karbantartás menüpontból férhetünk hozzá.Vagy csak a rendszer keresőjébe írjuk be hogy „mentés” a találatok között már tudunk is szelektálni.

Ebben a menüpontban lesz lehetőség a visszaállításra is mivel két lehetőséget kínál fel nekünk a rendszer.

 

létrehozás

visszaállítás

Fájlokról:

Ha bizonyos fájlokat szeretnénk menteni válasszuk a fájlok mentése opciót.A biztonsági mentés helyének kiválasztásával folytathatjuk.itt választhatunk egy másik meghajtót vagy CD-t vagy esetleg hálózati hely legyen a végcél.

Ezután azt döntsük el hogy milyen fájlokat szeretnénk archiválni. Amelyiket szeretnénk oda pipa.

Hogyan kell a teljes rendszerről

A complet PC archiválási móddal mindenki igényeihez igazodva tud mentést készíteni. Lemezkép-fájl formátumban készít pillanatképet adatainkról.

A folyamat elindításához válasszuk a számítógép biztonsági mentés készítése opciót,majd nyugtázzuk.

Ezután a helyét válasszuk ki,CD vagy merevlemez. CD esetén szerelkezzünk fel jó pár lemezzel mivel igen csak méretes lesz.

Majd nyugtázzunk és katt az indítás gombra.

Itt nyugodtan igyunk egy kávét mire visszaérünk talán már kész lesz.

A központjában szintén megjelenik a mentés időpontja a helyével együtt.

Most nézzük,hogy kell visszaállítani.

A visszaállítás folyamatának elkezdéséhez navigáljunk a  visszaállítás központhoz.Válasszuk a fájlok visszaállítását.

A visszaállítás varázslóban válasszuk ki hogy melyik archívum a számunkra a megfelelő.

Válasszuk ki azokat a fájlokat amelyeket vissza akarunk állítani˙(beállítások,háttérképek,stb.).

Lehetőség van hogy eldöntsük hogy az eredeti vagy egy másik helyre kerüljön,kinek mi a megfelelő.

Ezután a folyamat elindul,csak várnunk kell.

 

Teljes visszaállítás

 

Ha ezt a verziót választottuk a telepítőlemezzel bebootoltunk és a számítógép javítása menüt választottuk ezt követően válasszuk a rendszer visszaállítása lehetőséget.Helyezzük be(CD-DVD,külső merevlemez) vagy válasszuk ki a kívánt opciót.

Ez a lehetőség teljes visszaállítást készít. Mód van a merevlemez formázását is igénybe venni.Itt vigyázni kell mivel ha már van olyan adat azon a patríción ami szerepel a mentésben is akkor az elvész,törlődik!

Pár perc várakozás,a végén egy újraindítás és már használatba is vehetjük gépünket.

xp alatt miként:

XP esetén is fontos az adatok védelme. Igaz ez az operációs rendszer mint a Vista is nyugdíj előtt áll.Ettől függetlenül mégis sokan ragaszkodnak hozzá.Évek vannak még előtte.

Nos nézzük hogy tudjuk fontos adatainkat archiválni lépésről lépésre.

Első hallásra bonyolultnak tűnhet, de ha elkezdtük rájövünk hogy nem is nehéz.

Első lépésként a vezérlőpulton a nézetet váltsuk kategórianézetre.Ezután teljesítmény és karbantartás és lám elénk tárul a biztonsági mentés menü.Indítsuk el a beépített varázslóját.Következőnek döntsük el a mentés típusát.A sok tovább után egyénileg választhatunk hogy mit archiváljunk.Ha ezzel is megvagyunk már csak a mentés helyének a kiválasztása maradt.Olyan helyet külső tároló egységet válaszunk ahol biztonságban tudjuk adatainkat.

 

 

Most visszafelé

Ha particióra mentettünk, irány a mentés helye és ott töröljük az elmentett fájlt.A mentést azért hagyjuk meg!Következő a start menü meglátogatása,azután teljesítmény és karbantartás,biztonsági mentés.

Válasszuk a mentés visszaállítása menüt.A menüben tallózzuk ki a mentést.Futtassuk le a visszaállítás folyamatot.Minden a régi,ha mindent jól csináltál.

 

 

Következő a gyakoriság megválasztása.Vagyis milyen időnként készüljön új mentés,tehát szerintünk milyen periódusokban történik változás ehhez igazítsuk az időpontot.

Ha végeztünk kattintsunk a mentésre,ezzel el is kezdődött a mentés készítés folyamata.Ha elkészült zárjuk be az ablakot.A folyamat befejeztével meg tudjuk nézni hogy hová mentettünk és mikor.

Mentést készíthetünk időzítve, vagy manuálisan azonnal.Az adott helyzet válassza meg a módját.

Hasonló irományok

1TB


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük