Windows frissítés

A számítógépek világában kiemelt kulcsfontosságúvá vált a frissítés.Ma már nem csak keftelés számba megy hanem létfontosságú kulcsszerep jut eme fogalomnak.Ebben a cikkben a frissítés fontosságát,területeit mutatom be.

 

Mi is az upgrade,melyiket hogyan és miért érdemes használni

Windows frissítés a mai modern világban a számítástechnika terén egyre inkább nélkülözhetetlen dolog.A kezdetek kezdetén még igen komoly dolognak számított bármely elektronikai eszköz frissítés menete.Ma már hétköznapi dologgá vált számunkra.A számítógépet átlagos szinten ismerő ember képes ezen bonyolult művelet elvégzésére.

 

Vannak olyanok kik a műholdas vevőegységük szoftverét cserélik le okosabb programra.A nyílt forráskódú beltérikre egy cserével képessé válnak a kütyük különböző alkalmazások futtatására.

A Windows Update automatikus bekapcsolása létfontosságú lehet a különböző hibák javítására, illetve külső támadások kivédésére.A Hackerek az operációs rendszerek és böngészők hibáit kihasználva átvehetik gépünk felett az irányítást.Megszerezhetik jelszavainkat,kódjainkat, így könnyen leszívják a bankszámlánkat.

 

 

Miért is hasznos:

 

lehet valamilyen hiba javítása

Valamilyen plusz funkció hozzáadása

 

Olyan javításokat tartalmazhatnak amik a fejlesztők által még nem korrigált hibát hárítanak el.A Windows 7 operációs rendszert használók tapasztalhatták a hasznosságát.Mivel még viszonylag új rendszerről van szó sok a bug, amit csak akkor veszünk észre amikor egy adott szituációban kellemetlenségével fogad minket.Na ezekre a hibákra mi nem tudunk megoldást házilag. Ha segítjük a Microsoft munkáját jelentéseinkkel javítócsomagok formájában kapjuk meg a javítást miután a szakemberek kidolgozták a megfelelő stratégiát.

Bios esetén

 

A bios upgrade elvégzése csak indokolt esetben ajánlott!Ez az eljárás az egyik legveszélyesebb.Csak olyanok végezzék el akik biztosak abban hogy el tudják végezni.Itt a kísérletezésnek nincs helye!Egy rossz időzítés egy áramszünet,rosszul megválasztott bios verzió vagy egyszerűen egy fagyás(instabil operációs rendszer miatt) nem csak hogy a folyamatot hiúsítja meg hanem számítógépünket használhatatlanná teszi.Garanciális gép esetén biztos fizetőssé válik a további javítás.

Esetleg alaplapunkkal mélyen hallgatva beballaghatunk a garanciát vállaló szervizbe,eljátszva a tanácstalant hogy nem tudjuk mi történt vele,ha felszínesen vizsgálódnak a miérttel kapcsolatban a gari is megmaradhat.

Tehát csak akkor történjen ha indokolt.Ha az alaplap nem támogatja a vett procit új funkcióval ellátott verzió vagy ha a gyártó által erősen ajánlott. A kiadásokról az alaplapunk gyártójának oldaláról informálódhatunk,illetve sok olyan hasznos információhoz jutunk ami segíthet minket.

Itt tölthetjük le az aktuális verziót, vagy segít a jó öreg google.Általában ma már egyre elterjedtebb hogy felrakja a gyártó cég a használati utasítást is.Érdemes a leírtak szerint eljárni,kisebb a hibázás esélye.

Az alaplapunk típusáról illetve a biosunk verziójáról a post képernyő árul el nekünk információt.A post képernyő a gépünk bekapcsolásakor megjelenő első képernyő ami néhány másodpercig látható.

Miután a post képernyőről feljegyeztük az alaplap és a bios verzióját a gyártó weblapjáról töltsük le a számunkra megfelelőt.Figyeljünk a gyártónévre és a verzióra,egy kis hiba és vége az alaplapnak,vagyis a bios chipnek.

A folyamat elvégzésének sok módja lehetséges.

 

lemezről

 

Lehet floppy meghajtó és indítólemezzel.

Windows alatt tudunk indítólemezt készíteni amibe már csak belemásoljuk az állományt .Hibás floppy esetén fenn áll a kockázat hogy a folyamat vége előtt fagy le a gép.A régi biost már letörölte de az újat még nem írta be.Ilyenkor ha a gépet újraindítjuk már nem fog indulni.

Csak akkor szabad újraindítani a gépet ha a folyamat sikeres volt.Bármilyen hiba a folyamat közben fellép nem szabad újraindítani a gépet hanem többször is próbálni kell,nem szabad kétségbe esni!

A biztonságosabb módszerek közzé tartozik ha bootolható cd-ről csináljuk.A megfelelő DOS állomány letöltése után,boot lemezt kell készíteni.

Két féle módja van:

Freedos alapú cd-vel adagoljuk be a biost,ahol a dos betöltés után kicseréljük a boot lemezt a bios állománnyal felírt lemezre.

A másik módszer hogy a bios filokat a boot állományba kell integrálni,kicsit babrásabb módszer.

Az ultraiso nevü program segítségével tudjuk ezt végrehajtani.

Miután beadagoltuk megfelelő bios állományunkat,indítsuk el a bios égető programot innentől kövessük a gyártó oldal által ajánlott lépéseket.

 

 

Van lehetőség Windows alól is elvégezni.Az alaplap gyártója szoftveres segítséget is tud nyújtani ha támogatott részükről.

A mai deszkák el vannak látva egy védelmi mechanizmussal ami megnehezíti a folyamatot. Ez a mi védelmünket szolgálja.Bármilyen vírus szabadon módosíthatná bios állományunkat vagy akár egy részét törölheti is.Sok olyan esetről hallottam hogy a furmányos hackerek ilyen módon tették használhatatlanná védtelen felhasználók számítógépeit.

Vannak alapvető dolgok amit érdemes betartani.Csak stabil operációs rendszeren történjen a művelet. Lépjünk ki minden olyan programból ami meghiúsíthatja.A vírusvédelmet arra az időre érdemes kikapcsolni, elég komoly galibákat tud nekünk okozni. A tuningolt deszka paramétereit erre az időre állítsuk alapállásba.

A program lefutása után restart ha nem jelez hibát.Ha hibát ír ki ne indítsuk újra a gépet próbáljuk újra többször is.

 

A drágább deszkákban két eeprom ic van és hiba esetén lehetőség van a régi visszaállítására.Olyan típus is van ahol az eeprom ic két részre osztott és a frissítés csak az egyik felét írja felül.Szintén vissza tudjuk állítani a régit.

Ha mégis beütne a krach és az alaplapon már nincs garancia nem akarunk a szervizbe sem menni kísérletező hajlammal rendelkezünk még így sem merült ki a lehetőségek tárháza.

Ha valamelyik ismerősünknek ugyanolyan alaplapja van költségmentesen meg tudjuk javítani.

Erről majd egy másik cikkben írok…

<<Vissza a főoldalra

<< hasonló témák

Ha elakadsz valamiben a kérdésed tedd fel a fórumon.

Ha már regisztráltál élj a blogolási lehetőséggel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code