Sandboxie használata

A Sandboxie segítségével virtuális környezetben tudjuk alkalmazásainkat futtatni, minimalizálva a fertőzések esélyét.

Napjainkra egyre több kártékony program lelhető fel amelyet a gonosz szándékú felhasználók olyan szoftverekbe rejtenek amik igen kecsegtetőek lehetnek felhasználói körben.

Ha rendszeresen töltünk le és használunk olyan szoftvereket amelyekről nem tudjuk első körben eldönteni hogy veszélyes e vagy sem, akkor futtassuk őket virtuális környezetben, így semmilyen módosítást nem tudnak végrehajtani rendszerünkön.

A virtuális környezet létrehozására lett létrehozva a Sandboxie, segítségével nagyobb biztonságban használhatjuk számítógépünket vírusoktól és kémprogramoktól hemzsegő világunkban.

Használata rendkívül egyszerű, maga a fájl mérete sem jelentős, pár kattintással telepíthetjük számítógépünkre ami után a Sandboxie felajánlja a számunkra hogy a telepített programjaink számára létre is hozza a virtuális környezetet.

 

Számos programmal remekül együtt működik. Ha böngészés során attól tartunk hogy egy weboldal kártékony kódot helyez el számítógépünkön amikor meglátogatjuk, természetesen ma már ez sem meglepő, akkor böngésszünk virtuális környezetben.

Ha ilyen környezetben telepítünk egy alkalmazást, akkor az nem lesz képes bejegyzéseket létrehozni a rendszerleírókban, hanem a Sandboxie által biztosított területen készíti el, amit egyetlen kattintással ki is üríthetünk ha már fölöslegessé vált a számunkra. Természetesen ha nem ürítenénk ki akkor sem lenne semmi baj mivel onnan kijutni nem tud semmi.

A Sandboxie sajnos fizetős program, ami 30 napig használható teljes funkcionalitással, ha ez az időszak lejár, a számítógép minden indításakor figyelmeztet minket, továbbá egy Sandbox futtatását támogatja csak egy időben.

Ezekkel a korlátozásokkal is sokkal többet nyújthat a számunkra mint gondolnánk.

 

Lehetőségünk van külön elindítani az alkalmazásokat amit a Run Sandboxed menüben tudunk elérni.

A Delete Contents opció segítségével minden eddigi fájl törlését tudjuk elérni.

Mivel a támadások döntő többségét az internetre kapcsolódva és használva szenvedjük el érdemes minden olyan szoftvert vele futtatni aminek egy kicsit is köze van hozzá.

Érdemes a letöltéseinket is a Sandboxie szoftverében kezelni mindaddig amíg meg nem győződtünk arról hogy minden rendben van e vele.

Természetesen a program használata nem jelenti azt hogy tökéletes biztonságban vagyunk, ezért egy rendszeresen frissülő vírusirtó nélkülözhetetlen mellette.

Sandboxie letöltés

Ha nagyobb biztonságban szeretnénk érezni magunkat internetes szokásaink során, illetve rendszeresen használunk olyan szoftvereket amelyek könnyen fertőzöttek is lehetnek akkor a virtuális környezetben való futtatás megoldást jelenthet. Magát a virtuális környezetet pedig a Sandboxie biztosítja, a letöltés itt található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code