Jön az 1000 magos processzor

Napjainkban a processzorok fejlesztése egyre nagyobb eredményeket mutat.Egy évtizeden belülre Ígéri az Intel saját 1000 magos processzorát.Elméleti szinten már megvalósítható. Technológiai hátrányokat kell már csak lekűzdeni.

Skót Egyetem:

Elkészült a világ első 1000 magos processzora, amit egy egyetem hozott a napvilágra. Ezt mind egyetlen lapkán érték el. Teljesítményben és fogyasztásban lekörözi a napjainkban kapható legerősebb processzorokat. Alacsony fogyasztása mellett, nagyban hozzájárul felgyorsult életünk zökkenőmentesebb alakításához mivel, hússzoros teljesítményt nyújt elődjeihez képest.

Intel fejlesztések:

Az Intel is dolgozott egy 48 magos SCC processzoron. Az Intel álláspontja szerint a processzor magok száma maximálisan 1000 -ig vihető el. A gondot a magok közötti kapcsolat okozza, ami egy bizonyos szint felett már nem hatékony. A másik problémát, a keresztmetszet okozná, ezt az adatbusz sebesség növelésével tudják áthidalni. Fogyasztása készenléti állapotban 25W, míg üzemi állapotban 125W.Integrált memóriavezérlőjének köszönhetően a memória alrendszerhez sokkal gyorsabban tud hozzáférni.

Az erőforrás gazdaságosan használható mivel az operációs rendszer terheléstől függően dönti el hogy hány magot von be a munkába.

Az Intel a végcélt megközelítőleg 8 éven belül érheti el. Ennyi időre van szükség, hogy elérjék a tervet.

Felmerülő kérdés hogy, az élet mely területén lehet ilyen teljesítményű processzorokat használni. Jelenleg otthoni felhasználásra még a legnagyobb hardver igényű alkalmazások, játékok sem tudnák hasznosítani.

A kutatóintézetek fejlesztéseit viszont nagy mértékben tudnák támogatni. A legjellemzőbb példa az az intézet ami több szuperszámítógéppel próbálja modellezni a világegyetem kialakulását.

Ezeknek a nagy teljesítményű processzoroknak köszönhetően, további olyan fejlesztések és találmányok illetve, elméletek láthatnának napvilágot ami a mai számítógépekkel lehetetlen volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code